ODS: Navrhujeme podpůrná opatření na záchranu cestovního ruchu


23. dubna 2020 – Cestovní ruch patří mezi nejpostiženější oblasti v současné situaci. Pandemie koronaviru zasáhla také ubytovací zařízení, restaurace a lázně. Proto občanští demokraté navrhují deset opatření, která by tyto postižené oblasti mohla zachránit. Navrhují několik kroků, které by měla co nejdříve udělat vláda – sjednocení DPH, prodloužení programu Antivirus a předkládají také několik bodů, kterými se budou moci inspirovat podnikatelé.

10° A MALÝ PANÁK PRO CESTOVNÍ RUCH

1. Přeřazení ubytovacích služeb do 10% sazby DPH

2. Odložení plateb DPH za celý rok 2020

3. Pozastavení EET do konce roku 2020

4. Výzva k prodloužení kurzarbeitu do konce roku 2020

5. Odpuštění koncesionářského poplatku po dobu přerušení provozu

6. Uvolnění provozu lázeňských zařízení a stanovení pravidel pro bezpečný provoz

7. Záchrana cestovních kanceláří – podpora malých s.r.o.

8. Výzva obcím k prominutí místních poplatků z pobytu a za předzahrádky

9. Sestavení hygienických standardů pro tzv. VIRUS FREE RESTAURACE / HOTELY / AKCE

10. Uvolnění kompletního provozu restaurací a provozu ubytovacích zařízení do obsazenosti 30 lůžek od 25. 5.

„Přicházíme nikoliv s deklarací, ale s konkrétními návrhy řešení, jak pomoci cestovnímu ruchu. Kromě kroků, které by měla vláda udělat v co nejkratší době – sjednocení DPH, prodloužení Antiviru, přicházíme i s body, které mohou řešit samotní podnikatelé v oboru. Inspirujeme se i ve světě a navrhujeme, aby si lidé mohli například sponzorovat nebo adoptovat svoji židli v oblíbeně hospodě. Tímto způsobem by se podařilo už teď rozproudit život v oblasti cestovního ruchu, i přestože zařízení nejsou ještě otevřená. Také chceme, aby se některá opatření, která se týkají cestovního ruchu, uvolnila dříve. 25. května se otevírají zahrádky, my budeme chtít, aby mohla otevřít už i restaurační zařízení a zároveň, aby se v tom čase otevřely hotely a ubytovací zařízení s kapacitou do třiceti lůžek,“ řekl Martin Kupka, místopředseda ODS.

„Cestovní ruch patří mezi nejpostiženější oblasti v době krize a nouzového stavu. Proto ODS připravila balíček několika opatření, která by měla cestovnímu ruchu pomoci a znovu tuto oblast nastartovat. Cestovní ruch se podílí na HDP České republiky ze 2,9 %, je tedy jasné, že pomocí této oblasti pomůžeme také českému hospodářství,“ sdělil Jakub Janda, poslanec ODS.

„Situace je opravdu vážná. Komunikujeme na úrovni CzechTourismu, který byl zřízen ministerstvem pro místní rozvoj a který vypisuje marketingové akce, což je skvělý krok. V této době je potřeba, aby na marketing byly k dispozici spolufinance nejen od krajů, ale i z centrály. Vypsala se strategie tzv. ‚Světové Česko‘ – prosba nás všech je, aby toto bylo dotažené do konce a CzechTourism byl podporován, jelikož je pro kraje velmi důležitý. Komunikujeme také se všemi podnikateli a jejich přání jsou jasná – spolehlivé a jednoznačné informace o rozsahu vládní pomoci, jaký časový horizont bude pro otevření hranic a informace o uvolnění dalších provozoven,“ konstatovala Jana Fischerová, náměstkyně hejtmana kraje Vysočina.

„Vedle podílu na HDP vytváří cestovní ruch v České republice čtvrt milionu pracovních míst. Zasaženy jsou i hotely, restaurace a lázeňská zařízení. Proto byl představen návrh deseti opatření, která by umožnila tuto situaci zachránit. Jedná se například o sjednocení daně z přidané hodnoty na ubytovací a stravovací služby ve výši 10 %, požadavek na prodloužení programu Antivirus až do 31. 12. 2020 a další,“ uvedl Petr Studnička, vedoucí katedry hotelnictví Vysoké školy hotelové v Praze.